Fysiotherapie Praktijk Raamsdonk op facebook
Fysiotherapie, oedeemtherapie en acupunctuur
Bel Praktijk Raamsdonk 0162 - 513655

Hoe ziet de behandeling eruit

Tijdens het eerste bezoek krijgt u alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over de klacht.
Vervolgens wordt een groot aantal vragen gesteld over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid, zoals bijvoorbeeld het slapen, de stoelgang, het transpireren en de menstruatie.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij worden ook punten op de romp afgetast, wordt de tong bekeken en wordt de pols nauwkeurig gevoeld.
 
Na bespreking van de bevindingen wordt aansluitend hierop gestart met de behandeling, waarin ook zeker leefstijl- en voedingsadviezen worden gegeven.
 
Gezonde voeding levert namelijk een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van gezondheid en genezing van ziekten en kan een grote invloed hebben op het behandelresultaat.
Bovendien is de mens dan ook actief in zijn eigen genezingsproces.

Het prikken met de naaldjes wordt in het algemeen niet als vervelend ervaren. De patiënt voelt slechts een klein prikje, dat geen of nauwelijks pijn doet. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dat een tintelend gevoel wat een beetje lijkt op een elektrisch schokje. Afhankelijk van de klacht blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten. We gebruiken uiteraard steriele naalden die maar 1 maal gebruikt worden (disposable naalden) en daarna weggegooid in een speciale naaldencontainer.
 
Door verschillende naaldtechnieken te gebruiken wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd, afhankelijk van het doel van de behandeling. Elke behandeling wordt steeds aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht.
Vooral bij pijnbehandeling kan gebruik word gemaakt van stroom op de naald ( electroacupunctuur ), hetgeen een extra prikkel is op het acupunctuurpunt.  
U dient rekening te houden met minimaal 6 à 7 behandelingen tijdens welke behandelreeks het effect van de behandeling steeds geëvalueerd wordt. In overleg met u zal worden beoordeeld of het zinvol is om de behandeling voort te zetten.
 
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen lichaamsacupunctuur en ooracupunctuur ( auriculotherapie ) waar de punten in de oorschelp worden geplaatst.
 
Als ondersteuning van de acupunctuurbehandeling kan ook gebruik gemaakt worden van magneten in de vorm van magneetpleisters of grotere ringvormige magneten. Deze zijn op de acupunctuurpunten of grotere lichaamsgebieden te plaatsen. Deze ondersteuning kan het plaatsen zijn van de pleisters na de acupunctuurbehandeling om het behandeleffect te verlengen of het plaatsen van de ringvormige magneten tijdens de acupunctuurbehandeling ter ondersteuning van de naalden. Deze ringvormige magneten zijn afkomstig uit India, waar ze als zelfstandige therapie worden toegepast. Werking op het lichaam is vergelijkbaar met het gebruik van de acupunctuurnaalden, doch effect is als milder te beschouwen. Afhankelijk van de persoon is het in sommige gevallen daarom wenselijk om alleen met de magneten te behandelden.  

 

 

   

Voedingsleer 

Je bent wat je eet wordt er wel eens gezegd. Voeding is een medicijn. In het westen eten we te vet te veel en te zoet. Dit veroorzaakt damp in het lichaam en verstoort de spijsvertering. Door bij een klacht de juiste voedingsadviezen te geven kan de patiënt al zelf veel doen om het genezingsproces te versnellen.


Kruiden

Indien nodig kan geadviseerd worden om, ter ondersteuning van de acupunctuur, Chinese kruiden te gaan gebruiken. Deze kunnen worden ingenomen als tabletten, capsules of poeder (wordt eerst opgelost in water). Bij correct gebruik worden geen nadelige bijwerkingen beschreven. Voorgeschreven westerse medicatie dient u in principe onveranderd te blijven gebruiken. Soms is het mogelijk om deze medicatie af te bouwen, doch dit alleen op advies van (of in overleg met) uw huisarts. De kruiden bevatten geen stoffen van bedreigde diersoorten of verboden producten.


Moxa en cupping

waar  nodig wordt moxa of cupping toegepast.
Moxa is een preparaat op basis van een plant genaamd de Bijvoet of Artemisia vulgaris. Dit preparaat wordt soms in de acupunctuurpraktijk gebruikt wordt om bepaalde acupunctuurpunten of delen van het lichaam op de warmen.
 

 

Naast de brandende moxasigaren, kan ook een koontje van moxa op de acupunctuurnaald aangebracht en aangestoken worden. Dit geeft vaak een aangename warmte, die pijn snel kan verlichten. Ook kan een koontje moxa op een schijfje verse gember of knoflook op een acupunctuurpunt gelegd worden, om tijdens het branden van de moxa het acupunctuurpunt nog op een aanvullende wijze te verwarmen, namelijk via de door de Chinezen aan gember of knoflook toegeschreven verwarmende werking. Deze verwarmende techniek kan, na instructie, ook thuis worden toegepast.

Cupping wordt ook wel het zetten van 'koppen' of 'bollen' genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten en lokaal een sterke doorbloeding wordt bereikt. Deze heft energieblokkades op, waardoor energie weer kan doorstromen. Dit kan met goed resultaat worden ingezet bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten; r.s.i. en bijvoorbeeld tenniselleboog.