Fysiotherapie Praktijk Raamsdonk op facebook
Fysiotherapie, oedeemtherapie en acupunctuur
Bel Praktijk Raamsdonk 0162 - 513655

Behandeling met oedeemtherapie 


Onderdelen van de behandeling door de oedeemtherapeut:
 

compressietherapie:

Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er binnen de oedeemtherapie in veel gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutische elastische steunkous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 

manuele lymfdrainage:

Dit is een techniek binnen de oedeemtherapie die gericht is op het stimuleren van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten en lymfknopen. Dit vaak van toepassing binnen de behandeling van kanker ( oncologie ) en na operaties (zoals borstamputatie).
 

Oefentherapie:

in veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemtherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren. ook dit valt onder de noemer oedeemtherapie.
 

ademtherapie:

specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling kunnen binnen de oedeemtherapie de afvoer van lymfvocht verbeteren.
 

Voorlichting:

u wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
 

Lymftaping:

Als ondersteuning van de oedeemtherapie wordt soms gebruik gemaakt van een specifieke tape ( kinesiotape ) die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.